Yalnızlık duygusu gençleri nasıl etkiler?
Ergenlerde yalnızlık anne babaya duyulan güven duygusuyla yakından ilişkilidir!
Modern hayatın aile hayatına olumsuz etkilerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz, en çok gençlerin etkilendiğini söyledi. Ailede anne-baba ile kurulan bağlara duyulan inanç duygusunun çocuğun en temel ihtiyaçlarından biri olduğuna dikkat çeken Beyaz, güven duygusunun kesintiye uğramasının çocuklarda yalnızlık hissine neden olduğunu söyledi. Yalnızlık hissinin gençlerin anlık ve uzun vadeli uyumunu etkilediğine dikkat çeken Beyaz, yalnızlık hissinin kaygı ve depresyona yol açabileceği uyarısında bulundu.
Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz, Üsküdar Üniversitesi tarafından yürütülen Türkiye’de Yalnızlık ve Aile Araştırması’nın en çarpıcı sonuçlarından biri olan “gençlerin yalnızlığı” ile ilgili değerlendirmede bulundu. Kasım ayında Türkiye’nin 81 ilinde 18-70 yaş arası toplam 6 bin 100 kişinin katıldığı ankette, 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 40’ı kendilerini genellikle yalnız hissettiklerini belirtti.
Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz, aslında çok öznel bir deneyim olan yalnızlık hissinin kimileri için çok hoş bir duygu olduğunu ve özgürlük anlamına gelebileceğini, kimileri için ise tam bir umutsuzluğa yol açarak çaresizlik durumunu ifade ettiğini söyledi.
Yalnız hissetmek için birçok neden var.
Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz, gençlerin kendilerini yalnız hissetmelerinin çeşitli sebepleri olabileceğini belirterek, “Beklentiler karşısında bulunduğu ortama uyum sağlayamama, değişebilen ve gelişebilen benlik duyguları, geçiş dönemine uyum sağlayamama. dönemler,
Aile ve sosyal yaşamdaki sorunlar, reddedilme korku ve kaygıları, travmatik yaşantılar kendilerini yalnız hissetmelerine neden olabilir.” söz konusu.
Psikolojik faktörler de etkili olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz, değersizlik-yetersizlik inançları, utangaçlık, sosyal becerilerinin gelişime açık olması gibi ruhsal faktörlerin yalnız hissetmenin değerli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.
Anne ve babaya duyulan güven duygusu çok önemlidir.
Modern hayatın bireylerin aile hayatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Uluğ Davet Beyaz, “Çalışan anne babalar çocuklarıyla ilgilenecek, onlarla vakit geçirecek kadar vakit bulamayabiliyor ve buna ayıracak yeterli enerjiyi bulamayabiliyor. Güven duygusu çocuğun en temel ihtiyaçlarından biridir ve öncelikle aile içinde ve anne-baba ile kurulan ilişkilerde şekillenebilir. Bu durumun bozulması çocuklarda yalnızlık hissine neden olabiliyor.” uyardı.
Yalnızlığın yıkıcı sonuçlarına dikkat!
Araştırmaların yalnızlığın gençlerde birçok yıkıcı sonuca yol açtığını ortaya koyduğunu belirten Uluğ Davet Beyaz, “Bu durum gençlerin anlık ve uzun vadeli uyumunu etkiliyor. Kendini yalnız hisseden gençler, düşük benlik saygısı ve yaşamlarını sona erdirme niyetlerinin bir sonucu olarak korku ve depresyon yaşayabilirler. Yalnız çocuklar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde hayata uyum sağlamakta da zorluk yaşayabilirler. Bu vesileyle sadece çocuklar hayatlarının ileriki dönemlerinde yasa dışı faaliyetlere ve cezai işlemlere bulaşma açısından risk altındadır.” uyardı.
Yalnızlıkla baş etmeyi nasıl öğrenebilirim?
Yalnızlığın herkesin çabuk yaşayabileceği bir duygu olduğunu kaydeden Uluğ Davet Beyaz, “Bu durum fark edildiğinde insanların bununla baş etmek için ortaya koyduğu yöntemler çok önemli.” söz konusu.
Bu başa çıkma stratejileri kişiden kişiye farklılık gösterebilse de yalnızlıkla baş etme becerisini küçük yaşlarda bile artırmak için önerilebilecek stratejilere dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz şu önerilerde bulundu:
Bu baş etme stratejileri kişiden kişiye farklılık gösterebilse de yalnızlıkla baş etme becerisini küçük yaşlarda bile artırmak için önerilebilecek stratejilere dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz şu önerilerde bulundu:
- Çocuğu sistematik fiziksel veya sosyal faaliyetlere yönlendirmek,
- Kendini yalnız hisseden çocuğu sosyal çevresini yenilemesi için cesaretlendirmek ve desteklemek,
- Çocuğun sosyal ihtiyaçlarını ve istek-beklentilerini konuşarak gözden geçirmesine yardımcı olmak.
- Çocuğun yalnız kaldığında yaratıcı bir etkinlikte bulunmasını veya etkin yalnızlığını örnek davranışlarla göstermesini sağlayacak etkinliklerin planlanması.
Destekleyici ve demokratik olmalıdır.
Çocuğun yalnızlığının giderilmesi için hem aileye hem de öğretmenlere düşen sorumluluklara da değinen Uzman Klinik Psikolog Uluğ Davet Beyaz sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu bağlamda gençlerin kendilerini yalnız hissetmemeleri, daha özgür ve katılımcı olabilmeleri için ailelerin ve öğretmenlerin tutum ve davranışlarında eleştirel, baskıcı ya da koruyucu bir üslup yerine destekleyici ve demokratik bir tavır benimsemeleri çok değerlidir. Çocuklara sosyal etkileşim becerilerinin kazandırılması için gerekli özenin gösterilmesi ve etkileşim ortamının hazırlanması, etkinlikler planlanması, çocuklara inisiyatif kullanmalarını sağlayacak misyon ve sorumluluklar verilerek benlik saygılarının artması önerilebilir. ”