Ekonomi

Daron Acemoğlu’ndan ‘faiz’ yorumu: Büyük sorun olabilir, ABD’de iki banka iflas etti

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, seçim sonrası ekonomi yönetimindeki değişimi değerlendirdi.

Medyascope yayınında Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlayan Acemoğlu, faiz oranlarındaki ani artışın büyük sorun yaratabileceğini vurgulayarak, “ABD’de iki banka iflas etti” dedi.

prof. Acemoğlu’nun değerlendirmelerinden satırbaşları şöyle:

– 2006’dan bu yana Türkiye ekonomisinde bir ilerleme yok. En büyük yapısal sorun, Türkiye ekonomisinin verimliliğinde. Hükümet değişse bile yapısal sorunların nasıl çözüleceğinden emin değilim. Verimlilik artmıyor. Teknolojik ihracatımızda ilerleme yok. Bunun nedeni öncelikle kurumsal sorunlardır. Rekabet düşük, yolsuzluk yüksek, kaynaklar yanlış yere gidiyor, örneğin inşaat departmanı kaynakları tüketiyor.

‘İyimser olmak zor’

– Türkiye’nin yüksek eğitimli ve nitelikli iş gücüne ihtiyacı var. İnşaat dışındaki bölümlere yapılan yatırımlar da düşüktür. Bunların düzeltilmesi için öncelikle kurumların ve yargının iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu kısa sürede çözülemez. İyimser olmak zor.

– Birkaç ana nedenin anlaşılması gerekiyor. Hem Erdoğan dönemini anlamak için hem de muhtemelen yaklaşan seçimler için bir ders niteliğindedir. Artık kutuplaşmamış çok az insan var. Ekonomiye göre sağa ya da sola giderler. İkincisi, Türk medyası dünyadan daha güçlü bir biçimde bağımsızlığını kaybetmiştir. Bilgi seçmene gitmez ve farklı bir biçimde gelir.

– Üçüncüsü, son dönemde ekonomi çok kötü durumda. Tüm Erdoğan dönemine bakarsanız, temsil ettiği kümeler için çok değerli adımlar atıldı: Altyapı, hastaneler, eğitim… Erdoğan seçmeni ekonomik sancıyı hissetse de büyük bir şükran var.

– Son olarak AKP geniş bir taraftar servis ağı kurmuştur. Destekçilerine büyük bir kaynak aktarıyor. Bu dördünü bir araya getirdiğimizde Erdoğan’ın nasıl kazandığını daha iyi anlıyoruz.

– Erdoğan’ın seçim öncesi ekonomi yetkililerine kıyasla Mehmet Şimşek daha bilgili ve inançlı bir insan. Aynı zamanda yabancı sermayede de Türkiye konusunda iyimser olma isteği devam ediyor. Bir iyimserlik arıyorlar. Kısa vadede iyimser bir hava üflemesi normaldir. Şimşek ve takımı başarılı olursa Türkiye için çok güzel bir şey. Soru şu ki, başarabilecekler mi?

– Anladığım kadarıyla Mehmet Şimşek tek başına gelmiş birisi. Sistemde önemli bir değişiklik olmadı. Mehmet Şimşek gibi elli kişi bürokrasiye gelmedi. Erdoğan ve grubunun ekonomik politikalarla etkin bir şekilde ilgilenmeye devam edeceği bana şu ifadeyi veriyor. Bu da bir soru işareti yaratıyor.

– Türkiye’de faiz oranları gerçekte çok olumsuz. Ekonomi böyle gidemez. Enflasyon yüzde 45 dersek -30 seviyesinde reel faizler var. Bu dünyanın hiçbir yerinde sürdürülebilir değil. Aniden artan faiz oranları büyük sorunlar yaratabilir. ABD’de iki banka bu şekilde iflas etti. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu